Петнадесет години от смъртта на п-р Вурмбранд

На 17 февруари се навършиха 15 години от смъртта на румънския пастир Рихард Вурмбранд (1909-2001 г.). За живота на този мъченик за Христа едва ли има нещо неказано. Самите му книги говорят за изключителната изява на Божията благодат и за вярата на този „апостол Павел“ зад Желязната завеса.

Роден в атеистично еврейско семейство, той отрано свързва своята биография с антифашистката дейност. Бива изпратен в Москва, където се обучава в марксистките идеи. Връща се в Румъния като член на Коминтерна. Но вместо да продължи с бляскавата си кариера, Рихард и неговата съпруга Сабина биват запознати с благовестието в едно румънско село от немския дърводелец Кристиан Вьолфекс. Така през 1938 г. един немец поднася спасителната вест за Христос на евреина Рихард Вурмбранд!

По време на войната Рихард и съпругата му започват ревностна работа сред румънските евреи от името на англиканската „Църковна мисия към евреите“.  Въпреки че са многократно арестувани и изтезавани като евреи, семейство Вурмбранд не спират да свидетелстват на своите събратя за Месията Исус.

Когато Съветската армия идва в Румъния, Рихард Вурмбранд започва да раздава на съветските войници Нови завети още по влаковите композиции. Не се устрашава да работи за принудената да мине в нелегалност румънска евангелска църква. През 1948 г. е арестуван и хвърлен в затвора. Освободен е след осем и половина години строг тъмничен затвор през 1956 г. Предупреден е да не проповядва, но той не се съобразява с това. Открито заявява, че комунизмът и християнството са несъвместими. Повторно е арестуван през 1959 г. и осъден на 25 години затвор. Мъчен, бит и пребиван многократно в мазетата на затвора. На неговата съпруга Сабина е казано, че той е починал. Изпращани са „освободени затворници“ да й свидетелстват, че са присъствали на „погребението“ на п-р Вурмбранд. Тя самата е арестувана и изпратена да работи в лагер за принудителен труд в делтата на река Дунав.

През 1964 г. п-р Вурмбранд е амнистиран и освободен от затвора. Поради страх да не го арестуват отново, „Норвежката мисия към евреите“ и „Еврейско-християнският алианс“ започват преговори с румънското правителство за плащане на откуп за изселване на семейство Вурмбранд. Цената, платена за свободата им, е 10 000 щатски долара. Те пътуват до Норвегия, Великобритания и се установяват в САЩ. През 1966 г. п-р Вурмбранд е поканен от Щатската вътрешна подкомисия по сигурността на американския Сенат да засвидетелства за живота си в комунистическа Румъния. Там той сваля ризата си, за да покаже белезите от изтезанията в затвора. Светът е шокиран!

След падането на комунизма п-р Вурмбранд неколкократно посещава родната Румъния, където изнася редица беседи и проповеди. В знак на прошка той поднася цветя на гроба на сем. Чаушеску.

Пастир Рихард Вурмбранд е автор на 23 книги и на много статии и интервюта. Най-известните му книги са:  „Изтезаван заради Христос“ (1967 г.); „Ако стените на затвора можеха да говорят“ (1972 г.); „Бил ли е Карл Маркс сатанист?“ (1976 г.) и др. Основател е и на мисията „Гласът на мъчениците“, подпомагаща страдащата църква по света. Той ще бъде запомнен с благодатния си нрав и искрената вяра на човек, настина срещнал Христос.