България се нуждае от силни духовни водачи

Снимка: БГНЕС​

Не са много политиците в днешна България, които са християни по лично убеждение. Мартин Димитров, депутат от Реформаторския блок и бивш председател на СДС, е един от тях. Той беше така любезен да даде кратко интервю за в. „Зорница“. Въпросите зададе Александър Ангелов. 

 

- Вие открито изповядвате своята вяра пред обществото. Възможно ли е един успял политик в България да бъде и ревностен християнин?

- Християнството включва и ценностна система и това го прави особено важно за хора, които се занимават с политика. Пожелавам си с годините броят на християните в политиката да расте. Това ще бъде добро и ще реши много проблеми в България.

- Как гледат други политици на Вашите убеждения?

- Различно.Някои с уважение, други с неразбиране. Периодът на комунизъм в България имаше опустошителен ефект върху християнството и това не е случайно. В редица срещи, които съм имал със западноевропейски политици, най-нормалното и често срещано обстоятелство е хората с десни възгледи да бъдат и посветени християни. В редица страни дясното мислене върви заедно с християнството. Убеден съм, че постепенно България ще възстанови християнските си традиции и вяра.

- Сред много вярващи битува клишето, че „политиката е мръсна работа“. Поради това те се отказват да гласуват и изобщо не се интересуват от политическия живот. Какво бихте казали на такива хора?

- Вярващият човек трябва да е активен и да води битката за справедливост с всички честни средства. Негласуването е заравяне на глава в пясъка. Точно християните трябва да бъдат активни и най-много да вярват в промяната. През каквито и трудности да минаваме, колкото и безнадеждно да изглежда, вярата трябва да ни води към убеждението, че България може да бъде различна, може да се превърне в преуспяваща европейска държава.

Първо обаче трябва да преборим апатията в нас, ако искаме да живеем в по-добър свят.

- А бихте ли насърчили повече християни да се включат по-активно в политическия живот?

- Категорично да. Християните трябва да участват и с усилията си, с морала си, с вярата си, за да променят България.

- Според вас може ли да се случи така дълго отлаганата лустрация? Могат ли лустрационни текстове да минат пред КС или е необходимо свикването на ВНС?

- Самият аз съм внасял лустрационен закон, защото никога не е късно за правилните решения и за премахване на оковите на Държавна сигурност върху България. За съжаление много партии си намериха удобно извинение да не подкрепят моето предложение. Включително и партии, които претендират за дясна идентичност. Решението оттук нататък е умна лустрация, която да не може да бъде спряна нито от КС, нито с обичайните комунистически номера.

- Какви следва да са приоритетите в новото НС, свързани с духовната сфера и образованието?

- Веднъж вече внасях заедно с колеги законопроект за задължително християнско вероучение. Смятам, че тази тема има бъдеще и трябва отново да бъде повдигната, въпреки че има много въпроси за доизясняване.

- И накрая един въпрос във връзка с Деня на народните будители (1 ноември). Може ли съвременното българско общество да създаде свои нови духовни водачи? И как?

- България има нужда от нови и силни духовни водачи. Атеизмът, често свързан с непознаване и невежество, може да бъде преодолян само с водителството на силни харизматични християнски лидери.