НОЕМВРИ 2017

Годишните празници интересно са подредили близо един до друг Деня на Реформацията, на будителите и на Библията. Още по-интересна е връзката, която можем да направим между тях. Реформаторите без съмнение са били будители. Те са станали такива, понеже са се върнали към Библията, откривайки живото въплътено Слово в писаното слово.

Нашето време очевидно също се нуждае от будители – при това в повече от едно отношение. Според последното допитване 26% от българите не вярват в Бога, само 14% посещават храм веднъж месечно, а едва 4% всяка седмица. Без съмнение ние се нуждаем от будни личности, които да бият тревога. Още по-наложително е да престанем да чакаме някой друг и да осъзнаем, че самите ние сме призовани да бъдем такива.

Не е необходимо да сме представителни личности, за да бъдем будители. Някои могат и са такива – и обикновено историята помни точно тези имена, но всеки от нас има задачата да свети сред обкръжението на най-близките си хора. А празниците на Реформацията и на Библията, които стоят от двете страни на Деня на будителите, ни показват пътя да бъдем такива.

„Не питай за кого бие камбаната – тя бие за теб“ (Джон Дън).