АВГУСТ 2019

Приема се, че през август е пикът на летния сезон, когато, особено за почиващите, времето сякаш е почти спряло. На практика, обаче, денят вече е започнал да се смалява. Скоро ще усетим, че слънцето не грее толкова силно, а нощта сякаш прибързва да дойде. И когато дърветата се облекат в ежегодната си зашеметяваща цветна премяна, ще разберем, че неусетно е дошла есента.

Пролет, лято, есен и зима, ден и нощ, работа и почивка. Бог е наредил нашият живот да се върти около едновременно повтарящи се и разнообразни модели. Единственото неизменно нещо в тези кръговрати е самият Бог. Той не се променя. Неговата любов не отслабва през един сезон и не се увеличава през друг. Верността Му е същата през нощта, както и през деня. Всемогъществото Му е неизменно през всичките дванадесет месеца на годината. Всезнанието Му не пропуска дори една единствена секунда от живота ни, така че нито един косъм от главата ни не може да падне без Неговата воля.

За временни и подвластни на промяна творения като нас Божията неизменност е практически непонятна. Но макар и трудно разбираема, тя е нещо, върху което със сигурност си заслужава да мислим и нещо, което трябва често да си напомняме. Причината за това е очевидна – Божията неизменност е основата на нашата надежда. Бог никога няма да се отметне от това, което е казал. Действията Му няма да зависят от някаква капризна промяна на настроения или обстоятелства. Обещанията Му към нас никога няма да пропаднат.

Във всеки сезон, година, месец или секунда от живота си ние можем с пълна увереност да се облегнем на Бога. И Той никога няма да ни подведе.